Industrie & fabricageIndustrie & fabricage


Over ons

Industrie & fabricage

Hallo, mijn naam is Thomas. Ik ben van jongs af aan al zeer geïnteresseerd in de industrie van tegenwoordig. De industrie is ontzettend veelzijdig, want bijna alles in ons dagelijks leven heeft ermee te maken. Zoals je kleding en kledingkast. Het komt allemaal voort uit industriële productie. Toch zit er heel wat meer achter dan even naar de winkel en klaar. Achter elk schroefje en elk klein detail zit een hoop denkwerk. Wat ik vooral interessant vind zijn alle machines in fabrieken, die dagelijks hetzelfde proces volgen. Hoe komt dit tot stand? In deze blog deel ik met jullie alles wat er te weten valt over het onderwerp industrie. Veel leesplezier!

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Vervanging van je dakdoorvoer
24 juni 2020

Je hebt eindelijk je eigen woonhuis of je woont er

Rookgasafvoer cv ketel
18 september 2018

Vele woningen worden verwarmd door een cv ketel. D

Rookgasafvoer cv ketel

Vele woningen worden verwarmd door een cv ketel. De cv ketel verward de woning via een leidingensysteem naar radiatoren en zorgt ook dat er warm water uit de kraan komt. De cv ketel werkt in de meeste gevallen op een brandstof, zoals gas. Bij de verbranding ontstaan er rookgassen die afgevoerd moeten worden. Maar het verbrandingsproces heeft ook zuurstof nodig. Zowel de afvoer van gas, als de toevoer van frisse lucht gebeurt door een rookgasafvoer die met de cv ketel verbonden is. Er zijn grofweg twee soorten rookgasafvoer voor de cv ketel. Een parallelle rookkanaal en een concentrisch rookkanaal. 

Parallelle rookgasafvoer   

Een parallelle rookgasafvoer is een enkelwandig rookkanaal dat momenteel nog in de meeste huishoudens wordt gebruikt. Omdat een cv ketel gassen moet afvoeren en een toevoer van frisse lucht moet hebben, bestaat een parallelle rookgasafvoer uit twee buizen. Door de ene buis zal het gas naar buiten afgevoerd worden en door de andere buis kan frisse lucht naar de cv ketel worden gevoerd. Hoewel een parallel systeem als rookgasafvoer voor de cv ketel nog steeds een veilig systeem is, loop je met dit systeem wel een risico. Vooral als er schade ontstaat aan de buis die de rookgassen moeten afvoeren. Een klein gaatje of scheurtje kan er al voor zorgen dat het gas niet naar buiten afgevoerd word maar de woning binnenkomt. Wanneer de gassen koolmonoxide en kooldioxide in de woning komen is dit levensgevaarlijk voor de bewoners die daar ernstige gezondheidsklachten aan kunnen overhouden en ook vallen er hierdoor dodelijke slachtoffers. De meest veilige rookgasafvoer is dan ook een concentrisch rookgasafvoerkanaal.   

Concentrisch rookgasafvoer   

Experts zullen altijd een concentrisch rookgasafvoerkanaal adviseren omdat dit systeem een veiligheidsvangnet bevat. Een concentrisch rookgasafvoerkanaal bestaat uit een pijp-in-pijp-constructie, waarbij de binnenbuis de rookgassen afvoert en de buitenbuis verse lucht naar de cv ketel transporteert. Wanneer de binnenbuis beschadigd raakt, dan levert dit voor de bewoners minder gevaar op. Koolmonoxide en kooldioxide komt dan niet meer direct in de woning, maar in de buitenbuis dat schone lucht aanvoert. De huidige moderne cv ketels zullen herkennen dat er geen frisse lucht meer aangevoerd wordt, maar afvoergassen en zal uitgaan of een storing aangeven. Zo weten bewoners dat er iets aan de hand is en kunnen zij de lekkage opsporen en het gedeelte van de afvoerbuis vervangen.   

Advies voor concentrische rookgasafvoer   

Hoewel een concentrisch systeem wel door experts aanbevolen wordt en het ook in steeds meer woonhuizen geïnstalleerd wordt, is een het parallelle systeem nog steeds razend populair. De kosten spelen hier ook mee. Een concentrische rookgasafvoer zal duurder zijn, maar aan de andere kant mag een concentrisch buizensysteem ook halverwege het dak uitkomen of direct uit de muur. Dit in tegenstelling tot het parallelle systeem, die voor de veiligheid tot de nok van het dak moet lopen. Een concentrisch rookgasafvoer voor de cv ketel kan uiteindelijk dus goedkoper worden.